Top osvěžující letní drinky z vína

Léto volá po osvěžení a lehkých kombinacích, do kterých ostatně můžete zapojit i víno. Ve spolupráci s našimi přáteli z KOREK Wines jsme pro vás připravili tři tipy na letní klasiky, které si raz dva namícháte doma. Každý z nich má svůj příběh, náladu a všechny spojuje jedno: dokážou rozzářit i obyčejné letní odpoledne.
Spritz – bublinky v hlavní roli
Spritz už dávno není jen Aperol. Základ tvoří kvalitní prosecco nebo jiné šumivé víno, které doplníte sodou a likérem podle chuti. Zkuste například španělský Spiritz The Temptation s kapkou Campari. Výsledkem je lehký, jiskřivý drink s příjemnou hořkostí a osvěžujícími bublinkami. Perfektní na zahrádku i jako aperitiv před večeří.
Ingredience:
90 ml prosecca
45 ml Spiritz The Temptation
30 ml sodové vody
Led a plátek pomeranče
Postup:
Do sklenice s ledem nalijte likér, dolijte prosecco a sodovou vodu. Jemně promíchejte a ozdobte plátkem pomeranče. Podávejte vychlazené jako lehký letní aperitiv.
Kir – pozdrav z Francie
Kir je jednoduchý a neokoukaný drink z tichého bílého vína a rybízového likéru Crème de Cassis. Chuť rybízu krásně doplňuje svěží kyselinku vína a vytvoří nápoj, který vypadá i chutná slavnostně. Jako víno tedy doporučujeme sympatický Ryzlink od vinaře Václava Šalši Přitom je jeho příprava otázkou pár vteřin. Překvapte sebe i své přátele tímto sofistikovaným koktejlem.
Ingredience:
90 ml Ryzlink rýnský Václav Šalša
15 ml likéru Crème de Cassis
Plátek citronu na ozdobu
Postup:
Do vychlazené sklenice nalijte Crème de Cassis a dolijte bílým vínem. Lehce promíchejte, ozdobte plátkem citronu a podávejte ihned jako elegantní aperitiv.
New York Sour – dokonalé kontrasty
Kombinace whisky, citronové šťávy, cukrového sirupu a červeného vína zní možná nezvykle, ale právě tohle spojení dělá z New York Sour jeden z nejpůsobivějších koktejlů vůbec. Spodní vrstva je citrusově nakyslá, vrchní vrstva červeného vína dodává barvu, hloubku a jemnou ovocnou linku. Není to nejjednodušší drink na přípravu, ale ten efekt a chuť za to rozhodně stojí. Jako víno doporučujeme Shiraz 1685 od Boschendalu.
Ingredience:
60 ml whisky
25 ml citronové šťávy
20 ml cukrového sirupu
20 ml Shiraz 1685 Boschendal
Led
Postup:
Do shakeru vložte led, whisky, citronovou šťávu a cukrový sirup. Protřepejte a přeceďte do sklenice s čerstvým ledem. Pomalu přes lžičku nalijte červené víno, aby vytvořilo horní vrstvu. Podávejte ihned a vychutnejte si kontrast citrusové svěžesti a ovocné chuti vína.
Léto s vínem jinak
Jak vidíte, víno se může stát základem pro opravdu skvělé koktejly, které vás budou bavit míchat i ochutnávat. Ať už máte chuť na bublinky, ovocnou sladkost nebo výrazný kontrast chutí, v nabídce KOREK Wines najdete vína, která drinky posunou o úroveň výš.
Super koktejly samozřejmě ochutnáte i v podnicích sítě Con Gusto. Tak vezměte rodinu a přátele a stavte se užít si letní večer.
Líbil se ti článek?
Nezmeškejte další novinky a přihlaste se k našemu newsletteru